Vakantiehuis Dordogne

bezoekje waard in de Dordogne

 

Bij vakantiehuis-dordogne.com vinden wij het leuk om praktische tips te geven aan bezoekers van de Dordogne, waarvoor wij afhankelijk zijn van jullie. Wij willen dan ook aan iedereen die in de Dordogne is geweest en een leuk, bijzonder plekje heeft ontdekt vragen om deze tip te delen. Wij belonen een artikel, tekst (minimaal 100 woorden) met een leuke foto, met een Bol.com tegoedbon. Meld je aan en je kan een artikel plaatsen.

 
tehuis dordogne

Waar: Perigueux, department:

In Perigueux kunt u heerlijk rondstruinen door de straatjes en steegjes van de Puy Saint Front, de roemruchte kathedraal van de stad. Ook de rue de Limogeanne moet u even bekijken – vol met prachtige renaissancegebouwen en stadspaleizen: de adel trok zich hier graag terug. Perigueux is een chique provinciestad, de winkeltjes zijn gericht op de welvarende bewoners van de provincie. Opvallend (of juist niet) ook is de aandacht voor de gastronomie. Overal vindt u winkeltjes die op de gourmands zijn gericht. U bent hier tenslotte in de hoofdstad van de Perigord, beroemd om zijn uitmuntende keuken.In het middeleeuwse centrum vindt u er iedere dag de marche des fermiers (boerenmarkt), op woensdag en zaterdag zijn deze vergroot tot de "marches des saveurs" (markt van smaak).Niet te missen in Perigueux is de kathedraal van Saint Front. Saint Front was de man die het christendom in de 3e eeuw naar Aquitaine bracht, meer in het bijzonder: naar de frankrijk. Zijn lichamelijke overblijfslen, relieken, liggen sinds 1575 in deze kerk. Van het oorspronkelijke bouwwerk resteert eigenlijk alleen nog de klokkentoren uit de 12e eeuw. De rest is van 1852 tot 1890 ingrijpend gerestaureerd (lees vergroot) – waarbij overigens de geest van het bouwwerk wel bewaard is gebleven. Het ontwerp is geinspireerd op Byznatijnse ideeen over kerkbouw en vindt zijn voorbeeld in de Irenekerk op het terrein van het Topkapi paleis in Istanbul. Wanneer u denkt: hé de kerk lijkt ook wel een beetje op de Sacré Coeur in Parijs?! Dan is dat niet gek. De architect van deze kerk klaarde eerst dit klusje en begon toen aan de Sacré Coeur. U kunt op bepaalde tijden over de daken van de Saint Front wandelen, hetgeen zeer zeker de moeite waard is


 

Waar: Le Bugue, department:

Met meer dan 3 miljoen liter zoetwater en zeker 6000 vissen is het Aquarium du Perigord Noir in Le Bugue zonder twijfel Europa's grootste privé-aquarium in de openlucht.Het aquarium van Le Buque is groter en leuker dan het aquarium van Sarlat en met wat meer plezier eromheen. Zo kan men duikers aan het werk zin, meehelpen met het voeren van de vissen en is er ook een pedagogische tour uitgezet.Hier wandelt men langs 200 meter waterbakken die zo de diversiteit van het Perigordijnse water in beeld brengen: van stroompje tot stilstaand water - aan alles wordt aandacht besteed - van de oorspronkelijke vissoorten van de frankrijk tot de migranten, hun herkomst en de verklaring hoe ze zo hier terecht gekomen zijn.Omdat de toerist van vandaag wat meer wil, zijn er ook schildpadden en aquaria met vissen uit andere werelddelen. Kinderen kunnen van boven sommige vissen (bijna) aanraken.

tehuis dordogne

 
tehuis dordogne

Waar: Villars, department:

De grot van Villars is de enige grot in de Périgord waar er zowel originele prehistorische schilderingen zijn als afzettingsgesteenten te vinden zijn.De ondergrondse rivier groef enorme zalen uit die met elkaar via galerijen in verbinding staan. Volg de gids naar één van de mooiste natuurlijke decors die door het insijpelende water geschapen worden. Door de 600 meter gangen en galerijen die gemakkelijk doorkruisbaar zijn kan de pracht van de grotten aanschouwd worden. Alle gewelven, wanden, vloeren bezaaid met calciet, stalactieten, stalagmieten, draperieën, pilaren, excentrieken. In dit bevoorrechte universum zijn er allerlei soorten afzettingsgesteenten te vinden. Ook de wandschilderingen zijn goed vertegenwoordigd. Het prehistorische gedeelte is versierd met tekeningen van meer dan 19 000 jaar geleden. Sommigen, zoals de paardenrotonde, zijn bedekt met een dunne calcietlaag wat hen die speciale blauwe kleur geeft. De scène van de "bizon en de tovenaar" is één van de zeldzame menselijke weergaven van de voorhistorische kunst. Het bezoek gaat buiten verder in de tuin van Cro Magnon. Dit uitgestrekte pedagogische speelpark zet het hele gezin ertoe aan zijn kennis over de Cro-Magnonmens en zijn omgeving uit te breiden (duur van het parcours ongeveer 1 uur.


 

Waar: Brantome , department: Department

Brantôme een van de mooiste steden in de frankrijk. Zijn grote klooster gelegen aan de oever van de Dronne, beschermd door een hoge rots, maakt dit gebouw tot een van de mooiste in de regio.Naast het klooster, biedt Brantôme een heerlijke gelegenheid voor een wandeling. De oude stad aarzelt tussen Middeleeuw en Renaissance en staat vol met prachtige gebouwen zoals de Porte des réformés of de voormalige « Notre Dame » kerk. Naast het klooster vinden wij de voormalige tuinen van het klooster waar de Medici fontein en de toren St Roch staan. Deze toren, gebouwd in de 12e eeuw, was vast en zeker deel van de slot van het klooster. Het was waarschijnlijk aangevuld met een tweede toren die vervangen is door het elegante gebouw "Pavillon Renaissance". Een van de meest prachtige uitzichten op het klooster en de esplanade daarlangs vinden we vanaf de brug over de Dronne, waarop in de zomer vele kanoes varen. Deze brug leidt naar de « Jardin des Moines », een heel mooi park waar men de eenden kan voeden. Een van de beste momenten voor een bezoek aan Brantôme is tijdens zijn beroemde markt op vrijdagochtend. De stad komt dan tot leven en geeft ook de kans om enkele lokale gastronomische specialiteiten van de Perigord te proeven.

tehuis dordogne

Vakantiehuis Dordogne